Ik lees en hoor regelmatig over alle problemen in de wereld, of toch om te beginnen, in onze maatschappij. Maar ik kon nooit de vinger op de wonde leggen. Waarom is al die ellende er en wat is de oorzaak. Het betoog van Paul Verhaeghe lijkt me een logische verklaring. Verrassend is wel dat de problemen bij armen én bij rijken voorkomen. Armoede, lage scholing, slecht betaalde job, slechte woningen, ziektes, niet meer kunnen gaan werken, kinderen in armoede opvoeden met lage scholing,… dat is een vicieuze cirkel die iedereen kent. Maar bij de rijken? Dan denk ik: ouders die altijd onderweg of op het werk zijn, kinderen die vaak alleen thuis zijn, materialistisch verwend worden om het gebrek aan aandacht te compenseren, verveling, met foute vrienden optrekken, gezondheidsproblemen, fastfoodgebruik, nog meer gezondheidsproblemen, geen motivatie voor schoolprestaties,… Zou ik op het juiste spoor zitten? Agressie en criminaliteit zijn er dus niet alleen omdat er slecht in de mens zit. Het bestaat ook omdat het systeem niet werkt zoals het zou moeten werken?
maandag 24 februari 2014
Mens en samenleving 3: Paul Verhaeghe: Inleveren voor of tegen het neoliberalisme, punt 2
2. Neoliberalisme is een ramp op maatschappelijk vlak. In een periode van dertig jaar is er een enorme inkomenskloof ontstaan. In sommige landen bestaan alleen nog armen en rijken, geen middenklasse meer. Wat daarvan de gevolgen zijn: mentale stoornissen, tienerzwangerschappen, kindersterfte, agressie, criminaliteit, drug- en pillengebruik, dalende levensverwachting, slechtere lichamelijke gezondheid, slechtere onderwijsresultaten, verminderde gevoelens van veiligheid en geluk. Zowel voor de rijke klasse als voor de arme klasse! De Verenigde Staten van Amerika zijn een zeer duidelijk voorbeeld. Waarom blijven we hen als voorbeeld nemen?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Die kloof is er altijd al geweest volgens mij. Zie maar naar de Middeleeuwen, waar landheren mensen in bezit hadden, of de industriële revolutie (de Daens-periode), waar kinderen moesten doodmoe gaan werken omdat hun ouders zich kapot hadden gewerkt voor de eigenaars, of de kolenmijnen, enz. Ik denk dat het nu gewoon meer in de aandacht wordt gebracht, dat we er dus meer van weten, en vaker bij stilstaan. Daarnaast worden we zelf ook ouder, en bewuster van de wereld rondom ons. En die middenklasse bestaat heus nog wel. Zowat alle mensen die ik ken, vallen onder die categorie.
BeantwoordenVerwijderenEn ik geloof niet dat het systeem niet werkt. Er is trouwens geen perfect systeem waarbij iedereen evenveel bezit. Zo lang mensen iets uitvinden, waar ze dan een monopolie op hebben en (veel) geld op (kunnen) verdienen, zal er een verschil zijn. Maar de problemen die je beschrijft, zijn mijns inziens eerder een gevolg van de sociale klasse waar je in zit. We werken hier dan misschien niet met een kastensysteem, maar het is volgens mij net zo moeilijk om uit je sociale klasse te kruipen en te breken met de gewoontes die je daar had en kende. Opnieuw beginnen is niet eenvoudig als je geen idee hebt van hoe. Dat is wat volgens mij de cirkel niet doorbreekt, het niet anders kennen en niet weten hoe eerder dan het feit dat je arm of rijk bent. Die agressie en criminaliteit waar jij het over hebt, zie ik eerder als een symptoom daarvan; een uiting van frustratie, waarbij je pakt wat je wil omdat het zo uitzichtloos lijkt allemaal... Die criminaliteit en agressie zit trouwens niet enkel in de laagste sociale klassen: kijk maar eens naar de "rijkeluisziekte" (http://www.standaard.be/cnt/dmf20140206_00967634 of http://www.standaard.be/cnt/dmf20140304_01008972) waarbij rijkeluiskindjes geen houding aan zichzelf kunnen of moeten geven, omdat alles toch wordt opgelost met geld. Waarom zou je je dan nog aan de regels houden? Het leven is dan toch spannender als je ziet hoe ver je kan gaan?
Maar dat zeg ik ook, dat er bij rijken ook problemen zijn. Ik maakte mij onlangs echt kwaad dat een jongen vrijgesproken was na het aanrijden van anderen en hij had nog geen rijbewijs want hij was te jong. Hij leed volgens zijn advocaat ook aan rijkeluisziekte. Hij werd vrijgesproken en daarmee is de kous af? Dat geeft nogal een voorbeeld aan de maatschappij!
BeantwoordenVerwijderenHey Marieke,
BeantwoordenVerwijderenJe zit hier zeker op het juiste spoor. Door de maatschappij waarin we leven worden de rijken rijker en de armen armer. Dit is inderdaad een vicieuze cirkel, of zelfs neerwaartse spiraal, waar we moeilijk uitraken. Dat zowel de rijke als de armen in de problemen raken daar verschiet ik niet van. Bij de rijken iss het inderdaad zoals je zegt. Eigenlijk maakt het niet veel uit of je rijk, arm of middenklasser bent het is de manier dat je ermee omgaat. Met je leven, je geld en je opvoeding. Criminaliteit bij armen vindt iedereen precies normaal, maar bij rijken is men meer geshockeerd. Want waarom zouden zij zoiets doen. Wel omdat ze rotverwend zijn, omdat ze een statement willen maken, omdat ze zich vervelen, maar vooral omdat ze merken dat in deze wereld alles te koop is, echt ALLES ! (Ook vrijheid)