maandag 10 februari 2014

Mens en zingeving 4: de PKG-schaal

Ik heb de PKG-schaal ingevuld, de post-kritische geloofsschaal via http://thomas.theo.kuleuven.be/algemeen/pkg/vragenlijst.php
Dit is een afbeelding van de schaal, mijn persoonlijk resultaat, en ter vergelijking ook de algemene resultaten:
Letterlijk geloof of orhodoxie. Je gelooft, je stelt je geen vragen, je aanvaardt zoals het is. De bijbel is de waarheid en geeft je levenszekerheden.
Tweede naïviteit betekent dat je kan leven met onzekerheid. Je gelooft dat er verschillende interpretaties mogelijk zijn en gaat op zoek wat de beste interpretatie is voor jou. Het is een inspiratie, een aanzet tot denken maar geen objectief feit.







Bron afbeelding:
http://www.kuleuven.be/thomas/page/lerarenopleidingen-identiteit-de-post-kritische-geloofsschaal-%28pkg%29/
Externe kritiek: ik geloof in dingen die wetenschappelijk bewezen zijn en die me zekerheid geven. Er komt een tijd waarin alles wetenschappelijk bewezen zal kunnen worden.
Relativisme: ik heb interesse in en kennis van verschillende religies maar ik bind me niet aan één ervan. Ik zoek gelijken en verschillen. Het is boeiend maar het is niks voor mij

Bron uitleg:
http://www.youtube.com/watch?v=iLJbmvY_JRg 



Ik heb de schaal ingevuld (je moet vragen beantwoorden door akkoord of niet akkoord aan te klikken, 1 voor helemaal niet akkoord, tot 6, volledig akkoord) met in mijn achterhoofd: ik geloof niet, maar er zijn mensen die dat wel doen en die daar heel wat voordelen uit putten. Dus met respect maar niet met het gevoel dat het voor mij van toepassing was. Ik heb er wel extra lectuur voor opgezocht om me een beetje in die geloven te verdiepen. Dat zou ik zonder deze opdracht en cursus misschien nooit gedaan hebben maar het interesseerde me wel. Als ik wil andere meningen, gewoontes, culturen aanvaarden, dan moet ik er ook een beter beeld over hebben. Wikipedia is nu misschien niet de best gestructureerde, uitgebreide en best onderbouwde site daarvoor maar het is een aanzet. Ik wil er meer over leren maar ik moet natuurlijk nog vooruit gaan met mijn studies. De uitweidingen zijn voor later.

Een voorbeeld van dat respect: mijn oom is ongeneeslijk ziek. Soms denken we dat hij niet lang meer bij ons zal zijn en dan enkele dagen of weken later zit hij weer op zijn fiets, zielsgelukkig dat hij even het huis en ziekbed weer uit kan. De goede en de moeilijke perioden wisselen elkaar af. Hij is zeer gelovig, al altijd geweest. Hij haalt daar veel kracht uit en ik respecteer dat, ik vind dat prachtig voor hem en zijn omgeving. Maar als ik in zijn plaats was geweest, dan zou geloof, religie, geen bron van kracht zijn. Daarom heb ik nog altijd respect voor ‘het geloof’. Omwille van andere mensen.

Ik heb het niet gecontroleerd bij alle vijf de religies, maar heel vaak zie ik het gebruik van kaarsen en licht. Bijna altijd is het een teken van positiviteit, hoop, gezelligheid, herinnering of feest.De laatste periode dat het niet goed ging met mijn oom, heb ik elke dag mijn kaars in de woonkamer aangestoken. Niet om een goed resultaat af te smeken bij god. Voor mij is de betekenis: ik denk aan jou (jullie) en ik hoop dat het heel snel beter zal gaan. In de vorige crèche waar ik werkte, had ik een collega die twee kinderen verloren is in een ongeluk. Elk jaar is er een dag dat er een kaarsje gebrand wordt voor alle overleden kinderen: wereld lichtjes dag http://www.beleven.org/feest/wereldlichtjesdag.
In Hawaii, onder andere, hebben ze een feestdag met 'floating lanterns'. De lantaarns krijgen een boodschap en worden op een bootje in zee gezet. Het is een boeddhistische traditie ter herinnering aan overledenen. http://www.lanternfloatinghawaii.com/
Ik vind de betekenis van het aansteken van een kaars als herinnering aan iemand een mooi gebaar. Het moet geen overleden persoon zijn, gewoon iemand die je in gedachten dichtbij wil houden. 

2 opmerkingen:

  1. Eerst en vooral zou ik graag beginnen met zeggen dat ik die test ook gedaan heb, maar niet akkoord kan gaan met de manier van vragen stellen. Zeer veel van de vragen zijn dubbelzinnig te interpreteren, en het is dan ook niet duidelijk voor mij welk antwoord mijn gevoel het beste weergeeft…
    Voor de rest sluit ik mij volledig aan bij je respect voor religie. Het is niet omdat ik niet geloof, dat ik blind moet zijn voor de voordelen die andere mensen er uit putten. Die kracht om verder te gaan, die vind ik mooi om zien. Ik heb echter het tegenovergestelde ook al gezien, hoe geloven dat alles in orde zal komen als men die ene figuur vertrouwt ook tot fatalisme kan leiden, en verkies het dan toch maar om mij er ver van af te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had ook die bedenking bij de test...

    BeantwoordenVerwijderen