De eerste opdracht is een interview lezen over bewust omgaan met de natuur. Ik heb het een tijdje geleden gelezen maar niet opgeslagen. Nu heb ik alle mogelijke pistes gevolgd om het terug te vinden, zonder resultaat. Probleem is dat de link via Delicious niet meer werkt (op mijn computer). De bedoeling was om dan mezelf in een van de categorieën te plaatsen. Ik kan me helaas niet meer voldoende herinneren welke die categorieën precies waren. Laat me dus zomaar beginnen vertellen op welke manier ik probeer mijn steentje bij te dragen. Er zijn 4 onderwerpen als men spreekt over ecologisch beter leven: voeding, wonen, reizen en transport.
Tot ik met dit
vak begon wist ik niet dat de ecologische voetafdruk groter kon worden door wat
we eten. Vlees eten zorgt ervoor dat er enorme akkerlanden, weilanden,
stallingen en energie in gebruik genomen wordt. Vis eten betekent dat de zeeën
en oceanen stilaan leeggevist worden tenzij je vis koopt die op ecologische
manier gevist is, vooral met aandacht voor overbevissing. Groenten en fruit
eten die niet seizoensgebonden zijn zorgen ervoor dat er enorme transporten
nodig zijn om het fruit en de groenten die in dat seizoen niet in België te
vinden zijn, ingevoerd kunnen worden uit het (soms zeer verre) buitenland. Veel
voeding is verpakt in een plastiekje, nog eens in een doosje met nog een
plastiekje errond. Alle doosjes samen op een palet worden nog eens vastgehouden
door enorme meters plastiek. Er komt met andere woorden heel veel afval aan te
pas. Drinkwater in flessen brengt ook zoveel afval mee. Kraantjeswater is
goedkoper en milieuvriendelijker (geen afval, geen transport) en even gezond.
Mijn dagelijkse
situatie: ik eet niet dagelijks vlees, uit standpunt van gezondheid. Als ik
vlees eet, is het meestal kip. Natuurlijk vind ik het een extraatje dat ik
daarmee ook de natuur help. Ik eet daardoor wel vaker vis. Jammer genoeg is vis
eten ook niet zo goed voor het milieu. Ik zag wel onlangs in een Albert Heynwinkel
dat er een logo op de verpakking stond dat deze vis op een duurzame wijze
gevangen werd. Dat had ik nog nooit gezien. Op de site van WWF staat een hele
tabel van wat goed en niet goed gevangen vis is: een viswijzer:http://www.wwf.be/_media/viswijzer2013-print_499896.pdf
Daar ga ik vanaf nu meer rekening mee houden. Maar ik mag daarbij niet vergeten dat vis niet goedkoop is. Ook mijn bankrekening heeft heel wat in te brengen in de aankoop van voeding. Wat betreft groenten en fruit heb ik een bijkomend probleem: een maagbreuk. Nu zijn we nog winterperiode. De seizoensgebonden soorten fruit op dit moment zijn banaan, appel, peer, sinaasappel, mandarijn, sinaasappel, pompelmoes en citroenen. Door mijn maagbreuk mag ik geen citrus meer eten of drinken. Wat blijft nog over? Banaan, appel, peer. Ok, die zijn lekker maar na een tijdje verlang ik toch naar iets anders als variatie. Ik neem telkens een banaan en een appel of peer maar ik neem er toch ook eens een verse ananas of mango bij. Ook kies ik vaak voor bessen uit de diepvries (bosbes, framboos, aardbei). Ik weet niet wat de beste optie is in de winter, ecologisch gezien, verse ananas en mango of ingevroren bosvruchten. Maar ik heb geen andere keuze dan ze toch te gebruiken als ik aan mijn gezondheid wil denken. Op gebied van groenten ben ik al iets kieskeuriger. Ik eet graag rauwe groenten: tomaat, komkommer, wortel, radijs. Warme groenten eet ik sowieso al heel wat minder graag. Dus is de winter opnieuw geen goed seizoen voor mij. Komt daarbij dat ik tomaten ook moet vermijden…
http://www.oivo-crioc.org/files/nl/3190nl.pdf
Het kraantjeswater bij ons thuis is niet lekker. Ik drink graag plat water van het merk Spa. Om toch rekening te blijven houden met afval, kies ik grote flessen. Ik ben wel wat verward over wat nu het beste is voor het milieu: glazen flessen of plastiek flessen. Glazen flessen worden vervoerd, leeggedronken, vervoerd, gespoeld en opnieuw gevuld. Dan begint de cirkel opnieuw. Plastiek flessen worden alleen maar vervoerd, leeggedronken en gerecycleerd (in mijn geval toch). Voor de portemonnee maakt het niet zoveel verschil. Maar wat is ecologisch beter? Wie heeft daar het sluitende antwoord voor? Met voldoende bewijzen? Dan pas ik mijn gewoontes aan.
Op vlak van voeding zou ik dus heel wat beter kunnen scoren. Jammer genoeg zijn er bijkomende factoren die anders bepalen. Op gebied van verpakking van de voeding: fruit en groenten steek ik niet in een zakje als het niet nodig is. Ik plak de sticker die uit de weegschaal komt gewoon op de schil en trek die eraf voor de schil in de compostbak gaat. Koekjes die ik koop om mee te nemen naar het werk, zijn meestal apart verpakt. Soms heb je in de winkel ook geen keuze. Voor andere voedingswaren probeer ik toch grote verpakkingen te kopen maar als je de porties kleiner moet maken om in de diepvries te stoppen, dan heb je toch weer extra verpakking nodig. Het is niet altijd simpel, het is wikken en wegen. Ik recycleer wel zoveel mogelijk: pmd, papier en karton, plastiekverpakkingen die niet vuil zijn, glas, batterijen, spuitbussen, … Ik hou het allemaal uit de restafvalzak en breng naar het containerpark wat niet opgehaald kan worden. Ik denk dat dat een van mijn grootste en toch zo kleine bijdrages is aan de natuur.
Woning: we
hebben enkele jaren geleden een huurwoning betrokken. Het is een rijtjeshuis
met de zon de hele namiddag aan de voordeur. In onze leefruimte hebben we nooit
zon binnen, boven in de bureau en slaapkamer wel. We hebben een thermostaat in
de leefruimte die zorgt dat het minimum 16°C is in huis. Als we thuis zijn
zetten we de thermostaat op comfortstand en dan is het 20°C. Zodra we gaan
slapen of het huis uit gaan, zetten we de verwarming op minimumtemperatuur. In
de zomermaanden, en als het mogelijk is ook een stuk in de lente en herfst,
wordt de verwarming helemaal uitgeschakeld. Er wordt alleen beneden verwarmd
tenzij we moeten studeren in de bureau.
Bijna alle lichten zijn spaarlampen en spaarspotjes. Bij aankoop waren die niet goedkoop en bestonden nog een led-lampjes die voldoende verlichting gaven voor een hele kamer. Dus houden we die spaarlampen nu allemaal tot ze aan vervanging toe zijn. Ik probeer er wel steeds op te letten om lichten uit te doen zodra ik een ruimte verlaat. Toestellen schakel ik ook zoveel mogelijk uit als ze niet gebruikt worden. Als ik aan de laptop werk, schakel ik de tv uit en omgekeerd. Maar dat zijn de voornaamste toestellen die gebruikt worden als een van ons thuis is. Bij de aankoop van onze huishoudtoestellen, toen we gingen samenwonen, hielp mijn pa om tweedehandstoestellen te vinden via internet. Alles werd vooraf uitgeprobeerd en werkte goed. Bij die keuze ging de voorkeur steeds uit naar toestellen met A-labels. Ook nu nog, als een toestel moet vervangen of bijgekocht worden, is de vereiste dat het een A-label heeft.
Voor de rest was het een gerenoveerd huis voor wij erin stapten. Over isolatie en dergelijke hebben we dus niet kunnen beslissen. Ik weet ook niet of het degelijk gerenoveerd is met degelijke materialen, ik heb daar geen zich op. Ik weet wel dat we warmte winnen omdat het een rijhuis is en omdat het kleine ruimtes zijn.
Bij mijn ouders hadden we een regenwaterput. Dat mis ik hier wel. Voor de toiletten, de wasmachine, douche en bad. Alles gebeurt met stadswater. Daarom kies ik er altijd voor om een douche te nemen in plaats van een bad. We installeerden ook een spaardouchekop. Als je eronder staat voel je weinig verschil maar ik heb geen idee hoeveel water je daadwerkelijk ook uitspaart. Bij toiletgebruik duw ik altijd op het kleine knopje, waar ik ook ben. Dat is bijna altijd voldoende. Uit plaatsgebrek hebben we geen vaatwasmachine. Anders zouden we die ons wel aanschaffen. Het spaart nu eenmaal tijd en werk uit. Maar ik zou wel voor de zuinigste kiezen, wat betreft energie en water. Zonnepanelen hebben we niet en zouden we ook niet kunnen betalen. Sommigen zeggen dat het lelijke dingen zijn maar dat vind ik een onterechte reden om geen aan te schaffen. Hetzelfde vind ik over windmolens. Velen zijn ertegen omdat ze niet mooi zijn. Waarom niet? Ik kijk er altijd gefascineerd naar als ik erlangs rijd. En ik passeer er elke dag elf. Alles wat de natuur kan helpen moet je toch toejuichen?
Transport: Ik werk op 40 minuten rijden met de auto van ons huis. Onmogelijk te vervangen door de fiets of te voet. Het is nogal omslachtig met het openbaar vervoer dus kan ik niet anders dan de auto nemen. Het zou wel kunnen met het openbaar vervoer maar ik zou nog langer onderweg zijn en ik ben nu al tussen de elf en twaalf uur weg van thuis per werkdag. Daarnaast woon ik in het centrum van Roeselare. Delhaize, Colruyt, Aldi, Lidl zijn allemaal op wandelafstand bereikbaar. Voor grote inkopen ga ik met de auto, voor kleine inkopen ga ik te voet. Ik ben nog nooit een fietser geweest. Vroeger moest ik elke dag een halfuur fietsen naar school. Ik heb het nooit graag gedaan, zelfs niet bij mooi weer. Als ik wil buiten zijn, dan ga ik te voet. Of eerst met de auto ergens naartoe en dan daar wandelen. Toch zou ik vaker moeten mijn fiets nemen voor kleine boodschappen die iets verder weg zijn. Misschien is dat een werkpuntje voor als we weer richting zomer gaan. Het excuus dat het te lang duurt mag geen excuus meer zijn. Ik heb de beweging ook nodig, voor mijn gezondheid.
Reizen: Ik ben al van kinds af aan gewoon om te gaan kamperen met een ‘vouwwagen’, een aanhangwagen met een ingebouwde tent die na het uitvouwen echt ruim is. De eerste jaren dat ik ging studeren, toen ik 18 of 19 jaar oud was, gingen we niet kamperen omdat de een na de ander ging studeren en mijn ouders geen reisplannen maakten omwille van herexamens en scoutskampen. In die tijd ben ik twee keer met het vliegtuig op reis geweest, eenmaal naar Kreta en eenmaal naar Tunesië. Later, toen ik Christophe leerde kennen gingen we opnieuw met de tent en auto op reis en eenmaal in een hotel waar we naartoe reden met de auto. Ondertussen hebben we onze eigen vouwwagen geërfd en is dat opnieuw onze reisformule.
De vliegreizen waren fantastisch omdat je naar plaatsen kan gaan die te ver zijn om met de auto te bereiken. Maar de combinatie met hotels vind ik moeilijker omdat je minder vrijheid hebt (je moet altijd op restaurant eten, als je geen plannen hebt, zit je vast op je kamer) en je geen eigen vervoer ter plaatse hebt, tenzij je dat er ook bij huurt. Nu gaan we met de auto waar we maar heen willen, Frankrijk, Nederland, Slovenië, later waarschijnlijk andere Balkanlanden. We huren wel altijd een standplaats op de camping met elektriciteit en nemen ook een campingkoelkastje mee zodat eten langer bewaard kan worden. Ter plaatse rijden we nogal veel rond om de omgeving te leren kennen en mooie bezienswaardigheden te bezoeken. Dus echt milieuvriendelijk reizen we waarschijnlijk niet. Maar aan de andere kant heb ik ook niet echt een idee van milieuvriendelijk reizen tenzij met je fiets op trektocht gaan. Ik let op dezelfde dingen als thuis denk ik. Geen waterverspilling, geen overbodig elektriciteitsverbruik, afval sorteren volgens de plaatselijke gewoontes en vooral geen afval op de grond achterlaten.
Op welke vlakken wil en kan ik nog beter? Voeding, dat zal naar de zomer toe waarschijnlijk terug beter worden, maar elke winter opnieuw moeilijker. Wonen, als we ooit de kans hebben een woning te kopen, dan wil ik die graag milieuvriendelijk opknappen, binnen het budget dan wel en met een regenwaterput. Transport kan beter, misschien zal dat ook terug beter worden als ik ander werk vind dat dichter bij huis ligt (mijn huidig werk is tijdelijk) of als het gemakkelijker bereikbaar is met het openbaar vervoer. De fiets zal jammer genoeg nooit mijn beste vriend worden maar voor boodschappen zal ik toch opnieuw proberen vaker de fiets te gebruiken. Op vlak van reizen kan ik niet zeggen of het beter of slechter kan. Ik doe voorlopig geen vliegreizen meer maar is dat het enige dat je kan doen om ecologischer op reis te gaan? Ik heb er te weinig info over.
Bijna alle lichten zijn spaarlampen en spaarspotjes. Bij aankoop waren die niet goedkoop en bestonden nog een led-lampjes die voldoende verlichting gaven voor een hele kamer. Dus houden we die spaarlampen nu allemaal tot ze aan vervanging toe zijn. Ik probeer er wel steeds op te letten om lichten uit te doen zodra ik een ruimte verlaat. Toestellen schakel ik ook zoveel mogelijk uit als ze niet gebruikt worden. Als ik aan de laptop werk, schakel ik de tv uit en omgekeerd. Maar dat zijn de voornaamste toestellen die gebruikt worden als een van ons thuis is. Bij de aankoop van onze huishoudtoestellen, toen we gingen samenwonen, hielp mijn pa om tweedehandstoestellen te vinden via internet. Alles werd vooraf uitgeprobeerd en werkte goed. Bij die keuze ging de voorkeur steeds uit naar toestellen met A-labels. Ook nu nog, als een toestel moet vervangen of bijgekocht worden, is de vereiste dat het een A-label heeft.
Voor de rest was het een gerenoveerd huis voor wij erin stapten. Over isolatie en dergelijke hebben we dus niet kunnen beslissen. Ik weet ook niet of het degelijk gerenoveerd is met degelijke materialen, ik heb daar geen zich op. Ik weet wel dat we warmte winnen omdat het een rijhuis is en omdat het kleine ruimtes zijn.
Bij mijn ouders hadden we een regenwaterput. Dat mis ik hier wel. Voor de toiletten, de wasmachine, douche en bad. Alles gebeurt met stadswater. Daarom kies ik er altijd voor om een douche te nemen in plaats van een bad. We installeerden ook een spaardouchekop. Als je eronder staat voel je weinig verschil maar ik heb geen idee hoeveel water je daadwerkelijk ook uitspaart. Bij toiletgebruik duw ik altijd op het kleine knopje, waar ik ook ben. Dat is bijna altijd voldoende. Uit plaatsgebrek hebben we geen vaatwasmachine. Anders zouden we die ons wel aanschaffen. Het spaart nu eenmaal tijd en werk uit. Maar ik zou wel voor de zuinigste kiezen, wat betreft energie en water. Zonnepanelen hebben we niet en zouden we ook niet kunnen betalen. Sommigen zeggen dat het lelijke dingen zijn maar dat vind ik een onterechte reden om geen aan te schaffen. Hetzelfde vind ik over windmolens. Velen zijn ertegen omdat ze niet mooi zijn. Waarom niet? Ik kijk er altijd gefascineerd naar als ik erlangs rijd. En ik passeer er elke dag elf. Alles wat de natuur kan helpen moet je toch toejuichen?
Transport: Ik werk op 40 minuten rijden met de auto van ons huis. Onmogelijk te vervangen door de fiets of te voet. Het is nogal omslachtig met het openbaar vervoer dus kan ik niet anders dan de auto nemen. Het zou wel kunnen met het openbaar vervoer maar ik zou nog langer onderweg zijn en ik ben nu al tussen de elf en twaalf uur weg van thuis per werkdag. Daarnaast woon ik in het centrum van Roeselare. Delhaize, Colruyt, Aldi, Lidl zijn allemaal op wandelafstand bereikbaar. Voor grote inkopen ga ik met de auto, voor kleine inkopen ga ik te voet. Ik ben nog nooit een fietser geweest. Vroeger moest ik elke dag een halfuur fietsen naar school. Ik heb het nooit graag gedaan, zelfs niet bij mooi weer. Als ik wil buiten zijn, dan ga ik te voet. Of eerst met de auto ergens naartoe en dan daar wandelen. Toch zou ik vaker moeten mijn fiets nemen voor kleine boodschappen die iets verder weg zijn. Misschien is dat een werkpuntje voor als we weer richting zomer gaan. Het excuus dat het te lang duurt mag geen excuus meer zijn. Ik heb de beweging ook nodig, voor mijn gezondheid.
Reizen: Ik ben al van kinds af aan gewoon om te gaan kamperen met een ‘vouwwagen’, een aanhangwagen met een ingebouwde tent die na het uitvouwen echt ruim is. De eerste jaren dat ik ging studeren, toen ik 18 of 19 jaar oud was, gingen we niet kamperen omdat de een na de ander ging studeren en mijn ouders geen reisplannen maakten omwille van herexamens en scoutskampen. In die tijd ben ik twee keer met het vliegtuig op reis geweest, eenmaal naar Kreta en eenmaal naar Tunesië. Later, toen ik Christophe leerde kennen gingen we opnieuw met de tent en auto op reis en eenmaal in een hotel waar we naartoe reden met de auto. Ondertussen hebben we onze eigen vouwwagen geërfd en is dat opnieuw onze reisformule.
De vliegreizen waren fantastisch omdat je naar plaatsen kan gaan die te ver zijn om met de auto te bereiken. Maar de combinatie met hotels vind ik moeilijker omdat je minder vrijheid hebt (je moet altijd op restaurant eten, als je geen plannen hebt, zit je vast op je kamer) en je geen eigen vervoer ter plaatse hebt, tenzij je dat er ook bij huurt. Nu gaan we met de auto waar we maar heen willen, Frankrijk, Nederland, Slovenië, later waarschijnlijk andere Balkanlanden. We huren wel altijd een standplaats op de camping met elektriciteit en nemen ook een campingkoelkastje mee zodat eten langer bewaard kan worden. Ter plaatse rijden we nogal veel rond om de omgeving te leren kennen en mooie bezienswaardigheden te bezoeken. Dus echt milieuvriendelijk reizen we waarschijnlijk niet. Maar aan de andere kant heb ik ook niet echt een idee van milieuvriendelijk reizen tenzij met je fiets op trektocht gaan. Ik let op dezelfde dingen als thuis denk ik. Geen waterverspilling, geen overbodig elektriciteitsverbruik, afval sorteren volgens de plaatselijke gewoontes en vooral geen afval op de grond achterlaten.
Op welke vlakken wil en kan ik nog beter? Voeding, dat zal naar de zomer toe waarschijnlijk terug beter worden, maar elke winter opnieuw moeilijker. Wonen, als we ooit de kans hebben een woning te kopen, dan wil ik die graag milieuvriendelijk opknappen, binnen het budget dan wel en met een regenwaterput. Transport kan beter, misschien zal dat ook terug beter worden als ik ander werk vind dat dichter bij huis ligt (mijn huidig werk is tijdelijk) of als het gemakkelijker bereikbaar is met het openbaar vervoer. De fiets zal jammer genoeg nooit mijn beste vriend worden maar voor boodschappen zal ik toch opnieuw proberen vaker de fiets te gebruiken. Op vlak van reizen kan ik niet zeggen of het beter of slechter kan. Ik doe voorlopig geen vliegreizen meer maar is dat het enige dat je kan doen om ecologischer op reis te gaan? Ik heb er te weinig info over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten