vrijdag 14 maart 2014

Mens en lijden: muziek

Deze post bevat liedjes die volgens mij allemaal over lijden gaan, meerdere gaan over oorlog en protest tegen oorlog, eentje gaat over vluchtelingen, eentje over ouderdom, over ziekte, scheiding, het leven niet meer zien zitten, ontdekken dat dromen niet meer zullen uitkomen en eentje die zegt dat je altijd moet blijven lachen.
De eerste link is telkens het liedje dat je kan beluisteren en bekijken via youtube, de tweede link bevat alleen de tekst. De tekst is het belangrijkste, daarin zit de betekenis. Je hebt dus niet per se de muziek nodig, je kan het ook lezen als een gedicht.













Mens en lijden 7: Des Hommes et des Dieux

Verwerking van een film: Des Hommes et des Dieux
 






Vat je eigen mening over de film samen in drie kernwoorden:
Geloofskracht, medemenselijkheid, oorlog

Is wat in de film aan bod komt (onderlinge relaties, gevoelens, ideeën) herkenbaar voor jou? Wat is wel herkenbaar? Wat niet?

Herkenbaar:
De prior van het klooster bestudeert naast de bijbel ook de Koran omdat hij leeft in een omgeving van islamieten. Hij toont interesse en respect voor andersgelovigen. Hij dringt hen zijn eigen geloof niet op. De monniken leven samen met de mensen uit de omgeving, ze verkopen wat ze kweken op hun landerijen aan de mensen en leven van dat geld. Er is een dokter onder de monniken die iedereen helpt, met meer dan alleen zijn medische kennis. Het is een heel mooi voorbeeld van een samenleving van mensen met verschillende geloven die niet zonder elkaar kunnen. Er is respect, verdraagzaamheid, openheid, interesse in elkaars gewoontes, geen oordeel,… Voor mij is dat een pracht van een samenleving. Op vele plaatsen zou een voorbeeld kunnen genomen worden aan de mensen uit deze film. De film is gebaseerd op waargebeurde feiten, bewijs dat zo’n samenleving echt mogelijk is.
Daarnaast heb je de scene waarin de monniken bedreigd worden door moslimfundamentalisten. De prior toont dat hij respect heeft voor en kennis heeft van de Koran, daarmee kan hij de bedreiging afwenden, voor een tijdje.
De klooster krijgt meermaals het aanbod om beschermd te worden door de overheid tegen de moslimfundamentalisten. Dat aanbod slaan ze af, ze willen ook niet hun klooster verlaten. In een bepaalde scene wordt de prior gevraagd een van de moslimleiders te identificeren omdat hij oog in oog met hem gestaan heeft en dus weet hoe hij eruit ziet. Hij begint voor zijn overleden ziel te bidden. De functionarissen van de overheid begrijpen niet dat hij nog respect kan hebben voor deze man na alles wat hij gedaan heeft. Ze zeggen het niet luidop maar er wordt gedacht dat de monniken sympathie hebben voor de fundamentalisten.
 
Niet-herkenbaar:
De gelovigheid van de monniken, daar kan ik mezelf niet in vinden. Het idee dat sterven voor je geloof een goede zaak is, dat kan ik niet op mezelf toepassen.
Moslimfundamentalisme ken ik uiteraard, heb ik al veel over gehoord, maar ik kan me niet inleven in de gedachten van iemand die ellende aanricht om mensen te overtuigen van hun geloof.
 
Kies drie scènes uit de film die je hebben aangesproken (positief of negatief). Beschrijf ze zo duidelijk mogelijk en noteer per scène welke gevoelens voor jou de overhand hadden.

Beschrijving scène 1:
De monniken zijn de mogelijkheden aan het overwegen, of ze bescherming nodig hebben, of ze het klooster moeten verlaten, of ze moeten blijven. Tijdens die periode van twijfel praten ze erover met mensen uit de omgeving van het klooster. Die mensen zeggen dat ze moeten blijven, dat het dorp niet zal blijven bestaan zonder de monniken. Het verschil in geloof doet er niet toe, ze hebben de monniken nodig.
 
 Gevoelens bij scène 1:
Waardering, bewondering, respect. Het is zo mooi om te zien dat op deze plaats in de bergen, omringd door een prachtige natuur, mensen van verschillende geloven kunnen samenleven zonder enige vorm van wrevel, van onbegrip.
 
Beschrijving scène 2:
Moslimfundamentalisten dringen binnen in het klooster en bedreigen de monniken. Ze eisen een dokter. De prior weigert de dokter ‘mee te geven’. Iedereen kan in het klooster behandeld worden maar de dokter is oud en heeft astma, hij verlaat het klooster niet. ‘Dan geef je maar medicatie mee.’ ‘Die hebben we bijna niet. Wij zijn monniken die heel sober leven, vraag maar aan iedereen in het dorp.’ Doordat de prior een zin uit de koran siteert en toepast op de situatie, trekt hij de aandacht van de leider van de bende. Die leider merkt dat de prior de koran bestudeerd heeft en zich verdiept heeft in hun geloof en gewoontes. Daarna vraagt de prior of de leider beseft dat het een speciale dag is, kerstmis. Hij past dat toe op de koran, want bij de islam bestaat er ook zo’n dag. De leider luistert, beseft wat hij wil zeggen, excuseert zich en steekt zijn hand uit naar de prior. Na enige aarzeling schudt de prior zijn hand.
 
Gevoelens bij scène 2:
De moslimfundamentalistische groep komt heel bedreigend over. Je voelt de angst van de monniken. Maar nadat de prior een poging ondernomen heeft om de leider met zijn eigen geloof aan te spreken, krijgt hij respect en misschien zelfs sympathie van de leider. Voor mij was dat op dat moment de ontdekking van een goede kant van een mens die voor de rest van de film de slechterik voorstelt. Ik voelde bewondering voor de prior omdat hij op zo’n stresserend moment het hoofd koel hield en de situatie op zo’n menselijke manier aanpakte. Hij redde zijn eigen vel en dat van de andere monniken maar kreeg tegelijk respect van zijn ‘bedreiger’.
 
Beschrijving scène 3:
Bij het binnendringen van het klooster door de moslims, hadden twee monniken zich verstopt terwijl de rest naar buiten ging om te kijken wat er gaande was. Een van de monniken die zich verstopt had, twijfelde daarna enorm aan zijn geloof. Hij wist niet meer wat te doen. Moest hij terug naar zijn familie gaan, zijn geloof opgeven, terug een gewone burger worden? Moest hij blijven en zijn leven riskeren voor een geloof waarover hij op dat moment zo twijfelde? De prior luisterde naar hem en stelde hem gerust, voor even toch. Hij drukte hem op het hart dat alles voor het geloof is. ‘We hebben ons leven al gegeven voor ons geloof.’
 
Gevoelens bij scène 3:
Ik begrijp de reactie, zich verstoppen bij een bedreiging, angst. Ik kan me niet voorstellen hoe ik zou reageren, zoals de prior, of zoals de bange monniken wegkruipen? Zou ik de vindingrijkheid en moed hebben, weten wat te zeggen om je eigen leven te redden? Of zou ik mij wegstoppen en hopen dat dat voldoende is? Ik zou in ieder geval niet voor mijn geloof mijn leven geven. Ik heb geen echt geloof, alleen het geloof in het goede in de mens, maar op dat moment was dat goede in die mens ver te zoeken. Maar uiteindelijk doet die ook alles voor zijn geloof. Maar hij gebruikt daarbij geweld. Dat wekt bij mij weinig sympathie op.

Op welke manier hebben de drie scènes die je hierboven vermelde met je eigen levenservaring/levensvisie te maken?

Je hoort en ziet veel in het nieuws over fundamentalisme. Vaak worden alle moslims over dezelfde kam geschoren. Deze film toont aan dat dat onterecht is. De monniken leven als christenen harmonieus samen met moslims, ze zijn afhankelijk van elkaar, vullen elkaar aan. Dat geeft mij moed, de bevestiging dat het mogelijk is. Ook die moslims uit het bergdorp waren bang voor de fundamentalisten, terwijl het over hun eigen geloof gaat.
Christenen hebben in het verleden geweld gebruikt in naam van hun geloof. Moslims doen dat ook. Het ene geloof is niet beter dan het andere. Voor mij is het onvoorstelbaar dat mensen denken dat geweld helpt om de andere een geloof op te dringen. Iemand je eigen geloof willen opdringen, betekent dat je vindt dat je beter bent dan de ander. Dat is ook ondenkbaar voor mij. 

Wat wil de regisseur van de film ons duidelijk maken? Wat is volgens jou de boodschap die door de film wordt overgebracht?

De bedoeling is om het verhaal van de monniken bekend te maken zodat hun dood niet voor niets is geweest. Het gaat om 8 monniken die jarenlang geleden kozen om in een moslimgemeenschap te gaan leven. Die samenleving verliep goed. Na verloop van tijd ontstonden groeperingen van extremisten die met geweld alle niet-traditionele islamieten tot andere gedachten wilden brengen. Deze monniken werden dus ook bedreigd want ze hadden een ander geloof. Moesten ze vertrekken of niet? De moslimgemeenschap vroeg hen te blijven. Dat deden ze ook maar het leidde tot ontvoering en hun dood. Door wie is nog altijd niet duidelijk. Ze zijn gestorven voor hun geloof en voor het geloof dat het mogelijk is een islamo-christelijke gemeenschap te stichten.

Wat zijn de gelijkenissen en de verschillen tussen jouw visie en die van de filmmaker op de behandelde thema’s?
Gelijkenissen:
Dat het mogelijk moet zijn om samen te leven ook al heb je een andere achtergrond, een ander (of geen) geloof, andere gewoontes,…
Ik vind het terecht dat deze film gemaakt werd zodat het verhaal bekender zou worden. Het is een mooie boodschap die de monniken wilden overbrengen maar door hun dood is dat niet meer mogelijk. Deze film zorgt dat de boodschap toch nog aankomt.
 
Verschillen
Het diep-religieuze dat benadrukt wordt in de film, daar kan ik me niet in vinden maar dat is noodzakelijk, anders zou de betekenis van de film niet goed overkomen.


Je schrijft een brief (naar vriend/vriendin), waarin je de film aanbeveelt of afraadt. Je zorgt dat je de elementen, die je hierboven aanbracht erin verwerkt.
 
Hey meid

Ik weet dat het al een tijdje mooi weer is maar ik heb een tip voor als we weer eens een regenachtige avond hebben. Een film met inhoud en een boodschap: Des Hommes et des Dieux.

Een korte samenvatting: acht cisterciënzermonniken wonen in de bergen in Algerije. Ze wonen middenin een moslimgemeenschap. Ondanks het geloofsverschil zijn ze beiden onmisbaar voor elkaar. Hun levens zijn verweven. Zo leven ze al jaren samen tot in de jaren negentig extremistische groepen geweld zaaien in Algerije. Alle niet-traditionele islamieten en anders-gelovigen zijn in gevaar. Eerst twijfelen de monniken of ze zullen blijven of vertrekken. De mensen uit het dorp ‘smeken’ hen om te blijven. Uiteindelijk, na wikken en wegen, stemmen ze unaniem om te blijven, zelf na een inval in het klooster. Ze helpen vriend en vijand vanuit de gedachte dat iedere mens in nood recht heeft op hulp. Dat maakt hen niet bij iedereen geliefd. Ze worden ontvoerd en na een tijd omgebracht. Door wie, is nu na zoveel jaren, nog altijd niet duidelijk.

Een groot deel van de film wordt nadruk gelegd op het geloof van de monniken. Het werkte niet op mijn zenuwen maar het sprak me ook niet aan. Wat ervoor zorgde dat ik verder bleef kijken, is dat mensen met hoofddoeken verzorgd werden door een dokter-monnik, dat mensen uit het dorp hielpen op de velden van het klooster, een monnik werd uitgenodigd bij het feest van een besnijdenis alsof hij familie was, de levens van de monniken waren vervlochten met die van de mensen uit het dorp. De film is voor mij een ode aan het samenleven van twee gemeenschappen met een ander geloof, het bewijs dat het bestaat en dat het mogelijk is. Het is een blijk van respect van beide kanten.

Jammer genoeg breekt er oorlog uit, het is dan ook een oorlogsfilm, ook al zie je niet veel gewelddadige scènes. Je voelt wel steeds de dreiging. Ook de monniken en de moslims uit de omringende gemeenschap komen in gevaar want zij zijn niet traditioneel-moslim. De regering van Algerije biedt de monniken een uitgeleide aan, die wordt geweigerd. Ze bieden bescherming van het klooster aan, die wordt geweigerd. Maar binnen de muren van het klooster wordt toch gediscussieerd, moeten we ons laten afslachten? Is het niet beter om terug te keren naar Frankrijk? Op kerstdag wordt het klooster binnengevallen, wordt een dokter gevraagd en medicatie. De prior weigert beleefd maar resoluut en legt ook uit waarom. Hij spreekt de leider van de bende aan met woorden uit de koran die hij bestudeerd heeft. Daardoor krijgt hij respect en trekt de bende zich terug. Toch besluiten de monniken te blijven, ze willen hun leven geven voor hun geloof. Ook de omringende gemeenschap vraagt hen te blijven. Ze blijven iedereen verzorgen die aan de deur verschijnt, ook de extremisten die respect hebben voor de monniken worden verzorgd. De overheid ziet dit niet graag gebeuren. Dus rijst de vraag, wie heeft hen ontvoerd? De regering? De extremisten? De ontvoering gebeurt uiteraard niet op een vriendelijke manier maar ik vind dat er wel respect getoond wordt. Was dat ook in werkelijkheid zo? Of is dit de interpretatie van de filmmakers?

Tijdens de ontvoering is één monnik onder zijn bed gekropen en wordt niet gevonden. Zeven van de acht monniken worden ontvoerd en omgebracht. De film wil, volgens mij, de boodschap doorgeven die de monniken niet meer konden doorgeven. Dat samenleven met mensen uit verschillende geloven wel degelijk mogelijk is. Dat is voor mij het mooie aan de film. Veel mensen kunnen er nog een voorbeeld van nemen. Hoe meer mensen deze film zien, hoe meer mensen hun frank zal vallen en er misschien stilaan verandering zal komen in onverdraagzaamheid en onrespectvolle omgang met mensen met andere geloven, culturen en gewoontes. Dat is mijn hoop, mijn idealisme. De verandering zal niet in een-twee-drie gebeuren maar zelfs met een nieuw klein vlammetje in het hart van iemand ben ik al tevreden. Dan zijn de monniken niet voor niets gestorven.

Ik hoop dat je de film even waardevol zal vinden als ik. Het is geen verstand-op-nulfilm maar film met inhoud en boodschap.

Geniet ervan!

Marieke


Bijkomende informatie over de situatie van de monniken vind je op volgende site. Onder meer het interview met een collega-prior die in Algerije heeft geleefd, geeft je een beter beeld op de context.

Mens en lijden 6: Nelson Mandela


Ik ben een echte optimist. Of dat aangeboren is of dat ik zo ben opgevoed, weet ik niet. Optimist zijn betekent dat je je gezicht altijd naar de zon toekeert en dat je altijd vooruitloopt. Er zijn veel sombere momenten geweest waarin mijn vertrouwen in de mensheid danig op de proef werd gesteld, maar ik wilde en kon mij niet door wanhoop laten overmannen.Dat zou leiden tot nederlaag en dood.
Nelson Mandela

Mens en lijden 5: brainstorm deel 4

Ontheemding
Vluchtelingen. Mensen die omwille van oorlog of politieke spanningen zich niet meer veilig voelen in eigen land en eigen huis. Ze vluchten en komen in kampen terecht of in een vreemd land waar ze niet welkom zijn, geen rechten hebben, hun draai niet vinden.
http://www.unicef.be/nl/project-blog/geen-verloren-generatie-syrie
Of zoals je in het programma ‘Birth day’ van Lieve Blancquaert kon zien, de Inuit in Groenland. Daar is een denificatie gebeurd. De Denen hebben Groenland veranderd, Westers gemaakt. De Inuit leefden van visvangst en jacht en hadden een goed leven. Nu wonen ze in woonblokken in ‘grootsteden’, waar ze niet uit kunnen tijdens de winter, omdat alle waterwegen dichtgevroren zijn. De mensen zijn niet meer gelukkig en beginnen te drinken. Er is heel veel alcoholmisbruik sinds de denificatie. Meer informatie in het boek: http://www.birth-day.be/boek




Geweld
Iemand neerslaan omdat hij zijn mp3 niet wil laten stelen. Huiselijk geweld. Geweld voor de kick, sport of geen sport. Geweld omdat de ander een andere mening heeft. Geweld als straf (zie foto). Foltering om mensen dingen te laten bekennen. Ik zou ook de holocaust onder dit hoofdstuk durven plaatsen. De holocaust is gebeurd tijdens een oorlog maar het ging om geweld tegen onschuldige mensen. Enkele mensen kregen het idee in hun hoofd dat zij beter waren dan anderen, dat die anderen niet mochten verder ‘kweken’ zodat alleen een ras van superieuren zou overblijven. Daarom was er geweld tegen die ‘minderwaardigen’: massale vernietiging van onschuldige mensen. Daarnaast werd nog een oorlog gevoerd om zoveel mogelijk macht te verzamelen. Maar volgens mij kan je het ene los zien van het andere. Een prachtig, aangrijpend boek en verfilming over de holocaust: The Boy in the Striped Pyjamas. Ook Shindler’s List is een verfilming van een boek met hetzelfde onderwerp. Beiden zijn aanraders!http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Boy_in_the_Striped_Pyjamas
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schindler's_List
http://nos.nl/op3/video/391198-hossam-13-ze-trokken-mijn-nagels-uit.html mensen getuigen over de folteringen die ze ondergaan hebben.

 

Natuurrampen
Overstromingen, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, stormen, droogte. Dat zijn, denk ik, de meest voorkomende natuurrampen. Allemaal zorgen ze ervoor dat mensen sterven of gewond raken, hun huizen en bezittingen kwijtraken, dat mensen elkaar kwijtraken, enorme chaos, armoede, honger, …
http://www.hln.be/hln/nl/9080/Wateroverlast/article/detail/1793436/2014/02/14/Britten-in-angstige-afwachting-nieuwe-storm.dhtml  De overstromingen in Groot-Brittanië van eind 2013-begin 2014 hebben zeer veel schade en ellende veroorzaakt. http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/944729/2009/07/27/Eiland-Sumatra-getroffen-door-aardbeving.dhtml  Sumatra ligt op de scheiding van verschillende tektonische platen. Daardoor wordt het eiland regelmatig getroffen door ernstige aardbevingen. Hoe komen die mensen er telkens terug bovenop?
http://www.standaard.be/cnt/DMF20131108_00829729?pid=2906402 Een artikel over de laatste grote storm die in het nieuws kwam: Hayan. Dit ligt nog bij iedereen vers in het geheugen. Het artikels bestaat voornamelijk uit foto’s die de situatie schetsen zoals die was in november 2013. Hoe zou het daar nu zijn?
http://www.demorgen.be/dm/nl/5377/De-aarde/article/detail/1793401/2014/02/15/Zeker-drie-doden-door-vulkaanuitbarsting-Java.dhtml  Halverwege februari dit jaar is een vulkaan uitgebarsten op Java, een eiland tussen Maleisië en Australië. Honderduizenden mensen waren verplicht hun huizen te verlaten om te vluchten.
http://www.hln.be/hln/nl/2624/Planet/article/detail/1284768/2011/06/28/Droogte-treft-10-miljoen-mensen-in-Hoorn-van-Afrika.dhtml  De droogte in de Hoorn van Afrika zorgt voor hongersnood.

Op de foto's gevolgen van: aardbeving, overstroming, droogte, vulkaanuitbarsting, tyfoon. De laatste foto heb ik erbij gezet omdat het voor mij een zeer intense uitdrukking van lijden en verdriet weergeeft. De foto is ook genomen na de tyfoon Hayan.


Ruzie
Burenruzie, familieruzie, ruzie op het werk, tussen twee ruziënde partijen zitten, ruzie om onbenulligheden, om geld en bezittingen, uit jaloezie, koppigheid, frustratie, …
http://www.standaard.be/cnt/dmf20130724_00669035 Een voorbeeld van burenruzie. Of hoe je leven verpest kan worden door naast de verkeerde mensen te wonen…


Mens en lijden 4: brainstorm deel 3

Onbegrip
Ouders die hun kind niet kunnen aanvaarden als het bekend wordt dat het holebi is. Mensen die de partnerkeuze van een zoon, dochter, broer, zus, vriendin,… niet kunnen aanvaarden. Mensen die de constante veroordeling voelen uit hun omgeving om bepaalde beslissingen die ze genomen hebben, welke dan ook, anderen hebben altijd hun oordeel klaar. Ik zou het anders doen, ze zijn niet goed bij hun hoofd, als het mijn kind zou zijn, waar zijn ze mee bezig, ze zijn niet ‘normaal’,… Zo’n oordeel doet pijn, zeker als het telkens opnieuw gebeurt.


Opsluiting/onderdrukking
Mensen beroven van hun vrijheid. Daar zijn natuurlijk twee kanten aan. Als het gaat om een misdrijf, dan moet er een straf volgen. Is opsluiting de beste manier, dat weet ik niet. Maar ik vind de andere kant van opsluiting veel erger: opsluiting omdat je niet de juiste mening hebt, omdat je niet het juiste geloof hebt, omdat je niet de juiste geaardheid hebt,…
http://www.tvzorg.be/v/te-quiero-mama/ Jan werkt en doet vrijwilligerswerk in gevangenissen, ook in het buitenland. Hij gaat steeds op zoek naar het goede in ieder van de gevangen en steekt hen een hart onder de riem.

 

 
 
 

 
Zin van het leven
Niet gelukkig zijn, droomjob niet vinden, levenspartner niet vinden, niet goed voelen in je vel, soms zelfs zo erg dat de enige uitweg zelfmoord is.


Ouder worden
Beseffen dat je ouder wordt, doet pijn. Ik weet niet precies waarom want het is de normale gang van het leven. Ik ben nog geen dertig jaar oud en toch besef ik al dat ik niet meer bij de jeugd hoor. Je hoort steeds van sterren en topsporters die nog zo jong zijn en al zo goed zijn. Vroeger dacht ik steeds, dat is ongeveer mijn leeftijd. Nu is dat al tien jaar geleden. Dat is vreemd om te beseffen. Ik heb ook nog geen eigen huis, geen vaste job, geen kinderen en ik ben bijna dertig jaar oud. Dan heb ik het gevoel dat de klok toch begint te tikken. Ik ben nog niet oud, ik voel me ook nog niet oud, maar sommige dingen kun je niet blijven uitstellen.
Voor mensen die al ouder zijn en beginnen last te krijgen van ouderdomskwaaltjes en ouderdomsziekten, die mensen uit hun omgeving beginnen te verliezen wordt het soms echt moeilijk. Gelukkig zijn er ook veel die van hun pensioen genieten, reizen maken, voor kleinkinderen zorgen, hobby’s uitbreiden, hun eigen ding doen op hun eigen tempo, gelukkig oud worden.
http://www.tvzorg.be/v/je-bent-zo-oud-als-je-zelf-wilt/ Lieve woont in een woon- en zorgcentrum sinds ze een hersenbloeding kreeg op 82-jarige leeftijd. Ze is heel realistisch maar toch positief.

Mens en lijden 3: brainstorm deel 2

Dood
Oorlogsslachtoffers laten een hele familie achter. Mensen die sterven in een ongeluk ook. Ziekte en ouderdom zijn een andere oorzaak van sterven. Sterven hoort bij het leven hoor je altijd zeggen. Voor wie is sterven het moeilijkste, de persoon zelf of de familie, de achterblijvers? Mensen die weken en maanden naar hun dood toe leven, door ziekte of terdoodveroordeelden (die bestaan immers ook nog altijd), hoe ‘overleven’ zij dat? Ik zou het me niet kunnen voorstellen wat door mijn hoofd zou gaan als ik te horen krijg dat ik maar enkele maanden meer te leven zou hebben. Oorlogsslachtoffers en verkeersslachtoffers hebben zelfs de kans niet meer om erover na te denken. Het overvalt hen en hun familie, er is geen tijd meer voor afscheid. De achterblijvers hebben het nog moeilijker om dit drama te verwerken.
http://www.tvzorg.be/v/meer-moeder-zijn/ Dit filmpje past bij meerdere onderwerpen zoals armoede, dood, ziekte, verlies. Deze vrouw zorgt voor haar oudste broer die hulpbehoevend is, heeft voor haar mama gezorgd tot ze stierf, heeft haar papa redelijk vroeg verloren, leefde in armoede als ze jong was. En toch is het een zeer positieve getuigenis.
http://www.tvzorg.be/v/afscheid-van-pasgeboren-leven/ Een filmpje over een vrouw die mensen helpt bij het verwerken van het verlies van een pasgeboren kind.



Scheiding
Het verlies van een partner waar je jarenlang mee samengeleefd hebt. Uit elkaar gegroeid, plots verliefd op iemand anders, bedrog, onophoudelijke ruzies, kinderen die tussen hun ouders heen en weer geslingerd worden en onderwerp worden van vechtscheidingen, verlies van vrienden omdat ze ‘de andere partij kiezen’, advocaten die zich moeien en de situatie nog erger maken,… Alle partijen lijden, niemand neemt graag de beslissing om zijn partner pijn te doen maar soms is het de beste oplossing.
Volgend artikel is een voorstel om tijdens een relatie al regelingen te maken voor het geval er een scheiding komt. Tijdens de relatie is onderhandelen nog mogelijk, tijdens een scheiding niet meer… http://www.standaard.be/cnt/dmf20140204_00963921



Verlies
Met de titel verlies bedoel ik niet het verlies van een dierbare. Het gaat om het verlies van kennen en kunnen, karakter, mogelijkheden, toekomstdromen, verwachtingen,… door ziekte, handicap, ongeval of erfelijkheid. Het kind of de volwassene die plots of langzaamaan zijn eigen mogelijkheden ziet verminderen of wegvallen heeft een verwerkingsproces nodig. Niet iedereen aanvaardt zijn eigen ‘handicap’, in welke vorm zich die ook manifesteert, of die nu plots of langzaamaan of vanaf de geboorte al ontstaan is. Sommigen leren er wel mee leven, vinden zichzelf niet meer ‘gehandicapt’ of ‘beperkt’ en kunnen heel gelukkig zijn. Voor vele mensen ligt de benaming alleen al heel gevoelig, beperking, handicap, mindervalide, invalide, andersvalide, … Maar niet alleen de persoon in kwestie heeft het er moeilijk mee, ook een ouder, een partner, vrienden, kinderen zien de verandering of de moeilijkheden waarmee de persoon te kampen heeft en zien hun dromen voor het gezin of de familie uiteenspatten. Een andere vorm is het niet kunnen kinderen krijgen. Dat is ook een droom, een gezinnetje starten, zien opgroeien, kleinkinderen,… maar als je geen kinderen kan krijgen blijft het bij jezelf en je partner. Dat is ook een verlies. Of je raakt wel zwanger maar voor of tijdens de geboorte blijkt dat er iets niet in orde is… Dromen voor de toekomst die uiteenspatten als een zeepbel.
http://www.tvzorg.be/v/elk-kind/ In dit filmpje zie je mensen die kinderen met een beperking adopteren vanuit de visie: elk kind heeft recht op liefde. Heel mooi! En heel moedig!
http://www.tvzorg.be/v/kijken-in-de-ogen-van-mensen/ Wivina Demeester kreeg een kind met het syndroom van down. Die situatie waarbij ze als ouders veel verdriet hadden, hebben ze omgekeerd en er een positieve situatie van gemaakt. Chapeau!
http://www.tvzorg.be/v/het-glas-is-halfvol/ Een man krijgt een CVA en raakt verlamd. Zijn vrouw zorgt voor hem.

Mens en lijden 2: brainstorm deel 1



Dit is het resultaat van een brainstorm over lijden. Ik vond veertien verschillende vormen van lijden. Misschien zijn er meer, misschien vindt iemand anders dat de een voortvloeit uit een ander en dus eigenlijk een geheel vormen. Maar voor mij zijn het veertien verschillende vormen van lijden die overal op de wereld terug te vinden zijn.
Oorlog
Honderd jaar geleden brak de eerste wereldoorlog uit. Dit komt opnieuw volop in de belangstelling. Maar door de interesse van Christophe voor die oorlog, bezoeken we regelmatig monumenten, tentoonstellingen, begraafplaatsen die de herinnering levend houden. Het is voor mij vaak ook interessant maar vooral indrukwekkend, terwijl ik eigenlijk een hekel heb aan alles dat met oorlog te maken heeft. Ik kan maar niet geloven dat mensen geweld gebruiken om meningsverschillen te bepleiten, om honger naar macht te stillen, om duidelijk te maken dat ze meer of beter zijn dan een ander. De enige keer dat ik mij kan herinneren dat ik geweld gebruikt heb, is dat ik mijn zus zeer hard tegen haar schenen geschopt heb omdat ik me verbaal niet meer kon verdedigen. Zij is altijd veel mondiger geweest en ik kon er op dat moment niet meer tegen. Ik ging nog naar de lagere school. Het voorval staat in mijn geheugen gegrift en als het terug bovenkomt ben ik nog steeds beschaamd. Dus geweld op grote schaal, dat kan ik niet begrijpen. Presidenten en koningen, legers en hun oversten die ervoor kiezen om in de aanval (of verdediging) te gaan. Hoeveel onschuldigen hebben alles moeten opgeven, gestorven of gevlucht? En nog steeds, er blijven altijd maar nieuwe oorlogen uitbreken.
Volgend artikel gaat over Korea, Noord-Korea en Zuid-Korea leven niet op goede voet met elkaar. In ‘50-’53 was er een oorlog waardoor vele families gescheiden werden. De grens oversteken is nog steeds verboden dus is er geen kans om contacten te leggen. Nu hebben beide overheden toestemming gegeven aan enkele uitgelote families om elkaar terug te ontmoeten in een soort centrum voor drie dagen lang, daarna moeten ze terug naar huis. Andere families die gescheiden leven, en niet uitgeloot zijn, krijgen die kans niet.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140220_00989232
Volgende foto's heb ik zelf gemaakt tijdens het bezoek van verschillende oorlogsmonumenten en musea. Op vele van die foto's stonden aangrijpende teksten. De eerste links heb ik genomen in Bayernwald, Duitse loopgraven die je kan bezoeken in Heuvelland. De volgende vijf foto's en de foto over zinloos geweld heb ik genomen in en op de IJzertoren. De rode foto komt uit het bezoekerscentrum van Lijssenthoek, een militaire begraafplaats in Poperinge. Als laatste heb ik nog een beeld toegevoegd van een andere militaire begraafplaats, een van de zovele die je kan vinden verspreid over de hele Westhoek.























Armoede
Armoede in eigen stad, eigen land, in derdewereldlanden, favela’s in grootsteden vlak naast villa’s met alleen een straat ertussen, kartonnen dozen om in te slapen, alleen een deken om onder een brug te slapen, opgezwollen buikjes door verhongering, kinderen afstaan omdat er geen geld is om ze op te voeden, gekraakte panden waar meer dan 200 mensen met kinderen samenwonen zonder stromend water, elektriciteit of sanitair,… Als dat geen lijden is… http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/panorama/EP_130620_Panorama_armoede Armoede in eigen land. Lange maar mooie en treffende reportage.
Onderstaande foto's komen beiden uit het boek van Lieve Blancquaert, Birth day. De linkse foto is genomen in Brussel, de rechtse is genomen in een hut in een Braziliaanse favela.



Ziekte
Ik heb het boek gelezen van Lut Celie en Annemie Struyf: het kleine sterven. Het gaat over kinderen met kanker. Lut Celie is een thuisbegeleidster die de families en deze kinderen bijstaat. Het is heel mooi beschreven, niet mooier gemaakt dan het is, heel eerlijk (heb ik toch het gevoel). Het is zeer leerrijk bovendien. Een aanrader voor iedereen met een hart voor kinderen, ook al heb je geen kinderen met kanker in je omgeving. Daarnaast zijn er nog vele voorbeelden van ziektes die heel je leven overhoop halen, het leven van de zieke maar ook van zijn familie en omgeving. Mijn vroegere buurvrouw, een vroegere klasgenote van mij en een tante van Christophe hebben MS. Mijn oom heeft kanker die niet meer te genezen is. Mijn pa heeft de ziekte van Meunière. Er leven zeer veel mensen die seropositief zijn, bang om echt aids te krijgen. Eens het zover is, dan begint de echte lijdensweg pas. Mucovisidose is ook een zeer ingrijpende ziekte. Diabetes, daar kan je perfect mee leven maar je moet het constant in je achterhoofd hebben, bij alles wat je in je mond steekt, nadenken of het wel binnen je dieet past. Als het niet onder controle te houden is met pilletjes, komt er dagelijks een aantal inspuitingen aan te pas. Bij nierpatiënten komt er nog een veel strenger dieet bij kijken plus elke week meerdere voormiddagen in het ziekenhuis voor nierdialyse. Alzheimer en dementie, beseffen dat je mentaal aftakelt, tot je helemaal niets meer weet.
Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van mensen en kinderen die gezond opgroeien met gezonde dromen en verwachtingen voor hun leven. Plots steekt die ziekte een stok in hun wielen…
http://www.tvzorg.be/v/marcel-en-juliette/ Marcel zorgt voor zijn vrouw Juliette sinds ze ziek geworden is. Hij vindt het vanzelfsprekend want zij heeft ook jarenlang voor hem gezorgd als hij carrière maakte.
http://www.tvzorg.be/v/geluk/ Carolus is op latere leeftijd kankerpatiënt geworden, na de dood van zijn vrouw. Toch is hij nog zeer positief en heeft hij nog veel goede dagen. Hij woont in een rusthuis en is daar zeer gelukkig, tussen de mensen.
http://www.tvzorg.be/v/smaak-in-het-leven/  Wim is manisch-depressief. Hij vertelt zijn levensverhaal en hoe hij er terug bovenop geraakt is. Mensen met een psychiatrisch ziektebeeld lijden ook, ook al is dat voor veel mensen nog ongekend.
http://www.tvzorg.be/v/palliatieve-zorg/ Palliatieve zorg – ‘er nog uit halen wat mogelijk is, het leven nog kansen geven’. Dit is geen terminale zorg. Een mooie verduidelijking van wat er op een palliatieve dienst gebeurt.

Mens en lijden 1: leven na de dood


Leven na de dood

Ik geloof niet in leven na de dood, geen hemel, geen reïncarnatie, geen Sint-Pieter die aan de poort staat om te beslissen of je binnen mag.
Maar voor mij is de dood daarom niet meer of niet minder beangstigender. Zolang er herinneringen zijn in het hart en hoofd van andere mensen, die op een positieve manier aan mij kunnen terugdenken, is dat voor mij het leven na de dood. Voor het lichaam is er niks meer, voor de geest of ziel of wat dan ook, ook niet meer. Er zijn alleen herinneringen. Stel ik dan een sterretje voor tussen de duizenden andere sterren die ook een herinnering aan een overleden persoon voorstellen of leef ik voort in elk kaarsje dat wordt gebrand met mijn nagedachtenis, dan is dat voor mij voldoende als leven na de dood. Heb ik niemand die mij herinnert of toch niet op een positieve manier, dan heb ik in mijn leven iets fout gedaan. Of meer dan iets.
Dat is een van de redenen waarom ik het graf van overleden familie niet ga bezoeken. Ik heb niks tegen kerkhoven, ik vind het zelfs een plaats waar je eerbied voor moet hebben, het blijft een plaats om mensen te herinneren. Maar voor mij is het niet nodig om ernaartoe te gaan om overledenen te herdenken. Een foto, een verhaal, een herinnering zeggen veel meer. Op die manier kan je aan de overledene denken met een glimlach, de goede eigenschappen, de leuke momenten, de typische karaktertrekjes die je je herinnert. Of als er iets gebeurt in je leven, de gedachte hebben: wat zou bomma doen als ze er bij zou zijn?


zaterdag 8 maart 2014

Mens en natuur: sites en muziek


Deze post bevat liedjes die volgens mij allemaal vragen stellen over de zorg voor het milieu, de natuur. De eerste link is telkens het liedje dat je kan beluisteren en bekijken via youtube, de tweede link bevat alleen de tekst. De tekst is het belangrijkste, daarin zit de betekenis. Je hebt dus niet per se de muziek nodig, je kan het ook lezen als een gedicht.
Daarnaast vind je hier ook enkele links naar interessante natuursites, om van de natuur te leren en te genieten. Je vindt hen ook terug op facebook met heel veel leuke weetjes en mooie foto’s.

https://www.facebook.com/natuurpunt?fref=ts
https://www.facebook.com/natgeo?fref=ts
http://www.earthhour.be/nl-be/?gclid=CK_4gN_lgr0CFSfmwgodzFYAkg
http://www.wwf.be/nl/
https://www.facebook.com/WWF.be?fref=ts
                                            
Circle of life – Elton John
https://www.youtube.com/watch?v=Zs3NEyQFxGc
http://songteksten.net/lyric/156/4815/elton-john/circle-of-life.html

When the last tree – The Kelly Family
https://www.youtube.com/watch?v=z1xKF6qB--I
http://www.songteksten.nl/songteksten/72071/kelly-family/when-the-last-three-nederlandse-versie-.htm

Earth song – Michael Jackson
https://www.youtube.com/watch?v=ASbug4J4kIg
http://www.songteksten.nl/songteksten/23634/michael-jackson/earth-song.htm

Laat ons een bloem – Louis Neefs
https://www.youtube.com/watch?v=AVMnxg1_kag
http://www.songteksten.nl/songteksten/65358/louis-neefs/laat-ons-een-bloem.htm

De aarde – Urbanus
https://www.youtube.com/watch?v=ALxFQirGXaw
http://www.urbanusfan.be/urbanus/songtekst.php?songs=29
 
In perfect harmony – Within Temptation
https://www.youtube.com/watch?v=xF5bADlrhTc
http://www.songteksten.nl/songteksten/32485/within-temptation/in-perfect-harmony.htm

Mother earth – Within Temptation
https://www.youtube.com/watch?v=reGlno9aUpw
http://www.songteksten.nl/songteksten/32483/within-temptation/mother-earth.htm
 
Big yellow taxi – The Counting Crows
https://www.youtube.com/watch?v=tvtJPs8IDgU
http://www.songteksten.nl/songteksten/37004/counting-crows/big-yellow-taxi.htm

Mens en natuur 4: bedenkingen

Los van alle vorige posts, nog enkele bedenkingen:

Voor mij is respect voor de natuur essentieel. Het doet er niet toe of de natuur ontstaan is door god of allah of boeddha of the big bang. Aangezien ik niet geloof in een god, voelt voor mij de natuur nog het meest goddelijk aan. De natuur heeft enorme krachten maar de mens heeft er blijkbaar nog veel meer. We zijn de natuur kapot aan het maken met ontbossing, vervuiling, stroperij, dieren laten uitsterven, alle energiebronnen opgebruiken,...
 

 

 
 
 


 







Of de mens veel in de pap te brokken heeft wat betreft de opwarming van de aarde, laat ik in het midden. Er zijn mensen die zeggen van niet (zie http://www.demorgen.be/dm/nl/5378/Global-Warming/article/detail/1785223/2014/01/31/Klimaatverandering-maakt-deel-uit-van-een-natuurlijke-cyclus.dhtml ). Er hebben zich al ijstijden voorgedaan, enorme klimaatveranderingen zonder dat de mens er voor iets tussen zat. Is het grootheidswaanzin van de mens als we beweren dat we zelf de oorzaak zijn van die opwarming en klimaatverandering of is het de normale gang van zaken? Wie zal het bewijzen? Voor mij is het wel honderd procent zeker dat de mens de natuur onrespectvol behandelt en gebruikt, niet om te overleven maar om er beter van te worden. Alles gaat ten koste van de natuur, gewild of ongewild, als het maar geld opbrengt.

Ik vind het zo jammer dat culturen en volkeren zoals de Indianen, Inuit, Afrikanen,… uitgeroeid zijn of gedwongen werden zich aan te passen aan de Westerse cultuur. Zij leefden ‘in harmonie met de natuur’. Ze namen alleen wat nodig was om te overleven en bedankten de natuur uitdrukkelijk, per beest dat ze doodden, per boom die ze omhakten,… Het zal geen gemakkelijk leven geweest zijn maar het was ‘puur’ en er was respect en ontzag voor de natuur….


 
Als laatste heb ik volgend interview gevonden. Het is een Engelstalig interview van een vrouw ( :D ). Wat ze zegt is heel geloofwaardig, zinvol en interessant. Sunita Narain is directrice van het Indiase Centre for Science and Environment (CSE) en werkt al dertig jaar rond de vraag hoe milieu en ontwikkeling samenhangen. Ze is een van de gezaghebbende stemmen uit het Zuiden in mondiale discussies over milieu en klimaat.Voor wie zich goed thuisvoelt in het Engels, zeker eens bekijken en beluisteren! http://www.youtube.com/watch?v=VxQ2um3O3V0